C C C C A+ A A- X

Правила за командироване на съдия

ЗАПОВЕД

№ Р -24

         София, 21.01 ,2022 г.

На основание чл. 106, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 107, ал. 2 от Закона за съдебната власт,

ЗАПОВЯДВАМ:

Утвърждавам Вътрешни правила за командироване на съдия във Военно-апелативния съд.

С настоящата заповед отменям Вътрешните правила за командироване, утвърдени със заповед №                                                                                    135/29.03.2018 г. на

административния ръководител-председател на Военно-апелативния съд.

Възлагам на съдебния администратор да публикува настоящата заповед и Правилата за командироване на съдия във Военно-апелативния съд в ЕИСС - раздел „Вътрешен документооборот“ и да я изпрати като задача към всички съдии и съдебни служители.

Заповедта да се счита за връчена или получена най-късно до 09.30 часа на следващия ден от публикуването й, с изключение на тези съдии и съдебни служители, които са в разрешен отпуск или в отпуск поради временна неработоспособност.

Копие от Правилата да се изпрати на председателите на военните съдилища, за сведение и изпълнение.

Контролът по изпълнението на заповедта и правилата възлагам на съдебния администратор.

ПОЛК. РУМЕН ПЕТКОВ АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕ. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВОЕННО-АПЕЛАТИВНИЯ СЪД:

Изготвил:

 


ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА

ЗА КОМАНДИРОВАНЕ НА СЪДИЯ ВЪВ
ВОЕННО-АПЕЛАТИВНИЯ СЪД
гр. София

 

 

 

 

  1. ПРЕДМЕТ

Чл. 1. С правилата за командироване на съдии се определят специфичните условия, ред и критерии за командироване на съдии от военно-окръжните съдилища в страната във Военно-апелативния съд, като се съобразяват установените правила за командироване на съдии, регламентирани в ЗСВ и в одобрените такива от ВСС.

Чл. 2. Командироването по смисъла на тези правила представлява временно и по изключение изпълнение на служебните задължения от съдия от военно-окръжен съд във Военно-апелативния съд.

  1. УСЛОВИЯ, РЕД И КРИТЕРИИ ЗА КОМАНДИРОВАНЕ НА СЪДИИ

П.1. По чл. 227 от ЗСВ.

Чл. 3.1. Съдия може да бъде командирован при условията на чл. 227

ЗСВ:

а/ на незаета длъжност до провеждането на конкурс и встъпването в длъжност на спечелилия кандидат;

б/ на длъжност, чийто титуляр е в продължителен отпуск - до завръщане на титуляря, или титулярят е командирован за продължителен период в/чрез международна институция.

Чл. 3.2. Административни ръководители от съдилищата в апелативния район не могат да бъдат командировани за изпълнение на служебните задължения във Военно-апелативния съд.

Чл. 4.1. Съдия се командирова във Военно-апелативния съд за срок от една година.

Чл. 4.2. Продължаването на този срок се съгласува със съдиите от Военно-апелативния съд, в което не участва командирования съдия.

Чл. 5.1. Въпросът дали да бъде командирован съдия на незаетата длъжност се решава на Общото събрание на съдиите от Военно-апелативния съд. На същото се взема и решение за командироването на конкретен съдия.

Чл. 5.2. След гласуване, решението се взема с обикновено мнозинство.

Чл. 6. За командироване на съдия се изисква становище от административния ръководител на съответния военно-окръжен съд, в който

 

работи. Становището се придружава със справка, която отразява общата натовареност на органа и на работещите в него магистрати и данни как командироването ще се отрази на организацията му на работа.

Чл. 7. Административният ръководител - председател на Военно- апелативния съд, въз основа на взетото решение на Общото събрание на съдиите, издава заповед за командироване, която съдържа:

а/ наименование на органа на съдебна власт, длъжността и имената на лицето, което издава заповедта;

б/трите имена и длъжността на командированото лице; в/ длъжност и орган на съдебната власт, където се командирова лицето;

г/ фактически и правни основания за командироване; д/ срок на командироването;

е/ подпис на издателя на заповедта и печат на органа на съдебна власт. Чл. 8. В мотивите на заповедта за командироване, административния ръководител - председател на Военно-апелативния съд следва да посочи необходимостта на органа на съдебна власт, в който се командирова съдията и фактически основания за командироване на конкретния съдия, като при избора му съобразява следните критерии:

  • продължителност на професионалния стаж за определения съдия;
  • висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения;
  • срочност на изготвяне на съдебните актове.

Чл. 9. Заповедта за командироване може да се изменя или отменя само с нова писмена заповед.

Чл. 10. Командироването се прекратява:

а/при отпадане на основанието;

б/при изтичане срока на командироването;

в/ по писмено искане на командирования съдия, след като изготви всички актове по делата, които са му разпределени, а нови дела не му се разпределят.

Чл. 11. След прекратяване на командироването, съдията се връща на заеманата от него длъжност преди командироването. Той е длъжен да изготви всички актове по делата, които са му разпределени в законоустановения срок.

Чл. 12. Производствата по делата, които изискват неизменност на състава, продължават да се разглеждат от същия съдия до тяхното приключване.

з

 

Чл. 13. Незабавно след издаването на заповедта за командироването, административния ръководител - председател на Военно-апелативния съд изпраща копие от нея до Висшия съдебен съвет за отбелязването й в Част I от Регистъра за командироване на съдии, прокурори и следователи.

11.2. По чл. 107, ал. 2 or ЗСВ.

Чл. 14. Когато Военно-апелативният съд не може да сформира състав, административният ръководител-председател на Военно-апелативния съд командирова съдии от военните съдилища по реда на чл. 107, ал. 2 от Закона за съдебната власт и Наредбата за командировките в страната.

Чл. 15. (1) Командироването по чл. 14 от настоящите правила се осъществява като административния ръководител - председател на Военно- апелативния съд издава заповед за командироване.

  • Заповедта по ал. 1 се изпраща на председателите на съответните съдилища за определяне на съдия на принципа на случайния подбор, който да вземе участие в закритото съдебно заседание за произнасяне по реда на чл. 327 от НПК и в съдебното заседание на датата, за която делото бъде насрочено за разглеждане във Военно-апелативния съд.

Чл. 16. (1) След проучване на делото, съдията-докладчик уведомява административния ръководител - председател на Военно-апелативния съд, съгласувано с членовете на съдебния състав, за датата на провеждане на закритото заседание по чл. 327 НПК, а след това и за датата на насрочване на делото за разглеждането му по същество.

  • Уведомяването следва да стане не по-късно от седем дни преди определените дати за произнасяне и разглеждане на делото с оглед командироването на членовете на съдебния състав по реда на Наредбата за командировките.
  • Определените по реда на чл. 15, ал. 2 от настоящите Правила членове на съдебния състав подават рапорт (приложение № 1) до административния ръководител - председател на Военно-апелативния съД за командироването им в деня на заседанията, който рапорт се съгласува и с председателя на съответния военен съд.
  • нова (2022 г.) - Закритото съдебно заседание по чл. 327 от НПК определеният съдебен състав може да проведе чрез видеоконферентна връзка (Viber), като подписването на протоколът в ЕИСС от командирования съдия става след явяването му във Военно-апелативния

 

съд, преди разглеждане на делото по същество и издаването му на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Чл. 17. (1) За деня на командироването административния ръководител - председател на Военно-апелативния съд издава заповед, която се изготвя от съдебния администратор и се съгласува с главния счетоводителке която определените съдии се командироват по реда на Наредбата за командировките.

(2) Приложението за отчет на командировката към заповедта по ал. 1 се издава от административния ръководител - председател на Военно- апелативния съд, като същото се попълва след приключване разглеждането на делото и преди отпътуване на магистратите.

Чл. 18. (1) Пътуването до мястото за разглеждане на делото, по което са командировани съдии по реда на чл. 107, ал. 2 от ЗСВ, се извършва със служебен автомобил, обществен транспорт или лично моторно превозно средство.

  • Видът транспорт, който следва да бъде в съответствие с Наредбата за командировките в страната и настоящите Вътрешни правила, се определя в заповедта за командироване въз основа на изрично посоченото в рапорта, подаден от съдията по чл. 16, ал. 3 от Правилата, а в случай на служебен транспорт и след съгласуване с председателя на съответния военен съд.
  • Когато в заповедта за командировка е посочено командированият да пътува с лично моторно превозно средство, рапорта, заповедта и изчисляването на пътните пари да са в съответствие с чл. 13 от Наредбата за командировките в страната.
  • При наличие на хипотеза за превоз на повече от един съдия от един и същи Военен съд, пътуването се осъществява с не повече от един автомобил за съответния съд, включително и служебен такъв.
  • Когато по обективни причини превозът не може да се осигури със служебен транспорт, видът транспорт, се определя в заповедта за командироване, като се вземе предвид и посоченото в рапорта, подаден от всеки един от съдиите. Когато някой от командированите магистрати е посочил, че ще пътува с личен автомобил, следва да има изрично заявено писмено съгласуване между командированите магистрати, за извършване на превоз със съответния личен автомобил, но неповече от един. При липса на такова писмено съгласуване между командированите магистрати, пътуването ще се извършва с обществен транспорт, като разходите ще се заплащат срещу представени разходооправдателни документи. Когато има съгласуване между командированите магистрати да се пътува с личния автомобил на един от тях, същия следва да изрази съгласие с него да пътуват и другите командировани съдии, които от своя страна също следва дадат съгласие за това в своя рапорт. В този случай се изплащат пътни пари само на командирования магистрат, пътуващ с личното си моторно превозно средство.
  • При наличие на хипотеза за превоз на повече от един военен съдия със служебен автомобил до едно и също населено място, на пътуващите с лично моторно превозно средство или обществен транспорт магистрати, не се изплащат пътни пари.
  • (Отм. - 2022 г.)

Чл. 19. Допълнителните разходи във връзка с командироването (превозни разноски за градски транспорт и др.) се дължат само когато пътуването се извършва с обществен транспорт.

  • ПРЕХОДНИ РАЗПОРЕДБИ
  • 1. Вътрешните правила се издават на основание чл. 106, ал. 3, вр. ал. 1 и чл. 107, ал. 2 от Закона за съдебната власт и Наредба за командировките в страната.
  • 2. Настоящите правила отменят Вътрешните правила, утвърдени със заповед № 135/29.03.2018 г. на административния ръководител-председател на Военно-апелативния съд.
  • 3. Настоящите правила са част от Системата за финансово управление и контрол във Военно-апелативния съд.
  • 4. Неразделна част от Правилата са приложенията към тях.
  • 5. Настоящите Вътрешни правила се изменят, допълват и актуализират със заповед на административния ръководител-председател на Военно- апелативния съд.
  • 6. След утвърждаване на Правилата, същите да се публикуват на интернет- страницата на съда, като копие от тях се изпрати на председателите на военните съдилища, за сведение и изпълнение.
  • 7, Нов, ОТМЕНЯВА чл. 18, ал. 7, считано от 01.01.2022 г.
  • 8. Нов, СЪЗДАВА нова ал. 4 към чл. 16 - „Закритото съдебно заседание по чл. 327 от НПК определеният съдебен състав може да проведе чрез видеоконферентна връзка (Viber), като подписването на протоколът в ЕИСС от командирования съдия става след явяването му във Военно-апелативния съд преди разглеждане на делото по същество и издаването му на Квалифициран електронен подпис (КЕП).
  • 9. Настоящите приети изменения на Вътрешни правила влизат в сила от 01.01.2022 г.

 

ЗАПОВЕД

№Р - 2$

София..2022 г.

На основание чл. 106, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 107, ал. 2 от Закона за съдебната власт, решения на Висшия съдебен съвет по Протокол № 4 от 28.01.2009 г. т. 22.2 и по Протокол № 23 от дистанционното заседание чрез видеоконферентна връзка на Пленума на Висшия съдебен съвет, проведено на 25 ноември 2021 г. и съгласно утвърдените Вътрешни правила за командироване на съдия във Военно-апелативния съд,

ЗАПОВЯДВАМ:

ОТМЕНЯМ заповед № 145 от 05.04.2018 г. на административния ръководител - председател на Военно-апелативния съд, като определям размери на разходите за една нощувка при командировка в страната, както следва:

  • В гр. София и населени места с национално значение - 150,00 (сто и петдесет) лева;
  • В областните градове -106,00 (сто и шест) лева;
  • Във всички останали населени места - 94 (деветдесет и четири) лева.

При отчитане на командировъчните разходи на командирования ще се заплащат квартирни пари за нощуване в размер на действително платеното, установено по представен документ на името на командирования, но не повече от утвърдения в заповедта размер за една нощувка.

Настоящата заповед да се счита за неразделна част от Вътрешните правила за командироване на съдия във Военно-апелативния съд.

Екземпляр от заповедта да се изпрати на председателите на военните съдилища, за сведение и изпълнение.

Контролът по изпълнението на заповедта възлагам на съдебния администратор.

ПОЛК. РУМЕН ПЕТКОВ

АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ -

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ВОЕННО-АПЕЛАТИВНИЯ СЪД

Приложение №1

ДО

ПОЛК. РУМЕН ПЕТКОВ АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВОЕННО-АПЕЛАТИВНИЯ СЪД

ЧРЕЗ

ПОЛК............................................................

АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

.............................................. ВОЕНЕН СЪД

РАПОРТ

От                                                      _____________________________________________

(звание, три имена и длъжност)

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На основание чл. 107, ал. 2, изр. 2 от Закона за съдебната власт, вр. с чл. 5 от Наредбата за командировките в страната и Вътрешните правила за командироване на съдия във Военно-апелативния съд, моля да бъда командирован/а до гр. София, Съдебна палата и обратно, в срок от

___________ до                           /20..... г. - _______________  часа, във връзка с

разглеждане на ВНОХД, ВНЧХД, ВАНД, ВЧНД (вярното се подчертава) №                     /           _______ г. по описа на Военно-апелативния съд.

От гр. .....................д о гр. София и обратно ще пътувам:

□ Със служебен автомобил, вид                                           ,

марка _____________  , per. № _______

  • С лично МПС, вид __ ______________ , марка ________

per. №                                       ;

  • Собственост на _____________________________________________
  • Долуподписаният________ ______________________________________ .

давам съгласие с личното ми ПМС да пътуват следните лица:

1.___________________

  1. ■ ' ' ' . : -
  • С обществен транспорт;

Горното Ви донасям за сведение и разпореждане,

Дата:___________

ПОДПИС:

ЛИНК

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация